Sovint un producte es compon de múltiples necessitats que, preses de forma individual, ens resulta difícil determinar si aporta valor o no, o en quin grau. O si simplement l’usuari la valora de la mateixa forma que nosaltres.
El Product Owner té a disposició diverses eines per classificar la llista de necessitats de forma que ho tingui una mica més fàcil a l’hora de prendre decisions respecte a la priorització. Aquí presentem una d’aquestes eines anomenada: Model KANO
El model KANO aplica a totes aquelles sessions d’identificació, classificació i priorització de necessitats
El model KANO planteja un diagrama que posa en relleu dos aspectes útils a l’hora de dur a terme una classificació i priorització de necessitats:
Amb aquestes dues variables podem dibuixar una graella a partir de la qual situar les nostres necessitats. Inicialment, la nostra graella té un aspecte com el següent:
Aquesta disposició ens orienta sobre tres àrees a partir de les quals poden encabir-se les nostres necessitats:
A més, en el gràfic podem trobar una petita àrea que es correspon a l’horitzontal de la satisfacció, anomenada qualitat indiferent o indiferència. Les necessitats ubicades en aquesta àrea no proporcionen especial valor al producte final des de la perspectiva dels usuaris
Aquesta activitat, com totes les relatives a la classificació i priorització de necessitats, no tenen un temps estimat. A més, hem de ser conscients que, molt probablement, no serà suficient amb una única sessió, ja que la llista de necessitats és un element viu en el projecte.
De qualsevol forma, i com a recomanació, convé plantejar aquestes sessions com a activitats que no superin les dues hores de durada, i que no es tracti un nombre excessiu de necessitats. Tant l’excés de temps com d’elements a debatre poden provocar una sensació de baix control en els assistents.
Un cop iniciada la sessió, s’informa els assistents sobre els objectius de la mateixa (la priorització de les necessitats), i es fa una presentació de les necessitats a classificar. Per a cada una d’elles s’estableix un torn d’explicació i de resolució de dubtes o de debat, per tal d’assegurar-nos que tots els assistents alineen les seves expectatives sobre la necessitat en qüestió.
Posteriorment, bé en finalitzar el torn d’explicació per a una necessitat, o bé quan hagin finalitzat totes les explicacions, se situen a la graella de la forma següent:
Així podem tenir una imatge semblant a aquesta:
Model KANO a la wikipèdia (https://en.wikipedia.org/wiki/Kano_model)
What is the KANO model? product plan.com (https://www.productplan.com/glossary/kano-model/)
Modelo de KANO economipedia.com (https://economipedia.com/definiciones/modelo-de-kano.html)