Els Kudos són una eina molt efectiva per a fomentar la motivació dels membres de l’equip. Si ho portem bé a la pràctica, és una de les eines més sinceres i agraïdes que podem arribar a practicar.
En la feina de tots els membres de l’equip (no més dels tècnics, sinó de totes les capes directives i interessats que hi participen) sovint tenim certa tendència a enfocar-nos en la resolució dels problemes, sense posar focus en allò que s’ha fet bé i en els èxits individuals i d’equip. A més, i en especial en entorns àgils, en compliment de la multidisciplinarietat i la flexibilitat que és desitjable per tots els membres de l’equip, podem fer coses en el dia a dia que inicialment potser no ens pertocaria fer.
Sembla obvi per a totes aquestes raons, que intentem cercar un espai per agrair la col·laboració i les bones actituds que tots cerquem en nosaltres mateixos i en els nostres companys (constructivitat, positivisme, flexibilitat, atenció a la qualitat, assertivitat, etc). Els kudos són aquest espai, per al reconeixement mutu de la nostra labor en el si d’un equip i d’un projecte. És una eina poderosa per al foment de la motivació i la cultura del reconeixement de la labor dels altres.
Els kudos no busquen reconèixer un resultat per part d’un membre de l’equip, sinó una actitud que ha comportat aquell resultat, tenint en compte que els resultats són de l’equip i no de les persones. Especialment en agilitat, on els resultats s’obtenen de la col·laboració i treball conjunt de diverses persones.
Els kudos estan ideats per agrair, però agrair d’una manera especial, que és públicament. Els agraïments públics tenen una força poderosa i més efectiva que els agraïments en privat. Comporten no només l’agraïment en si, sinó el reconeixement públic del destinatari.
Els kudos són multidireccionals. No estan pensats únicament perquè caps felicitin tècnics, sinó perquè hi hagi felicitacions en totes les direccions de la jerarquia. Posiblement, en algunes situacions té mes valor el agraiment sincer d’un company d’equip que la d’un manager.
Els kudos són convenients en reunions on se cerca o bé l’avaluació de la feina feta o dels reptes assolits, o bé en reunions on se cerquen vies de millora per a treballar de forma més eficient o amb major qualitat dins del projecte. Per tant, dins del marc de treball Scrum, podem aplicar aquesta eina en reunions de Sprint Retrospective](/articles/retro/), o bé en reunions de motivació.
Els Kudos són targetes que una persona de l’equip (o externa a l’equip) adreça a una persona de l’equip (qualsevol membre de l’equip inclosos els stakeholders). Són targetes individuals amb un únic remitent i un únic destinatari.
Les targetes poden tenir motius o dibuixos que permetin donar una idea del motiu de l’agraïment. I ha de disposar de prou espai per escriure l’agraïment i el nom del destinatari.
Per a fer arribar aquestes targetes als seus destinataris hi ha diverses estratègies. Aquí entra en joc la imaginació de l’organitzador de la reunió de motivació, o del Scrum Master en una Sprint Retrospective.
Es pot acordar si es creu oportú que el remitent de la targeta pugui ser anònim. Tot i que el destinatari del kudo és sovint convenient que sigui una persona de l’equip, ja que els kudos a l’equip en global tenen un efecte menor.
La forma en què el destinatari rep una targeta kudo és molt diversa. Es pot pactar que les targetes es pengen en un mur, o es dipositen en una capsa o bústia, i una persona de la sala fa el repartiment de targetes. O bé una forma més directa, on el remitent entrega la targeta al seu destinatari.
Aquesta activitat de motivació acostuma a anar acompanyada d’una sessió prèvia on s’explica la situació del projecte, els èxits i, perquè no, els aspectes de millora. Per a posteriorment dur a terme aquesta activitat, que acostuma a tenir una durada de 20-30 minuts.
Com hem dit abans, l’activitat persegueix felicitar una labor duta a terme per un membre de l’equip. Felicitar-lo per la seva implicació, la seva predisposició, la qualitat de la feina feta, etc.
És una activitat molt oberta, que pot desenvolupar-se de múltiples formes. L’objectiu és fer arribar una targeta de felicitació a un membre de l’equip que la mereix. En la forma està la imaginació.
És important explicar als membres que la confecció del kudo pot ser una tasca que van realitzant al llarg dels dies, i no necessàriament en la reunió. Pot dipositar-se una capsa (kudo-box) per anar dipositant els kudos que posteriorment seran repartits a la sessió. O bé podem fer una primera ronda en la mateixa sessió on les persones que vulguin puguin escriure un kudo al destinatari que desitgin.
Un exemple kudo-box. En ambients de treball presencial és habitual situar la caixa prop de la porta d’entrada de l’oficina o el departament, perquè les persones que confeccionen una targeta kudo la puguin dipositar al passar davant de la capsa, de forma discreta.
En entorns de tele-treball pot crear-se una adreça de mail de kudo, (per exemple kudo_projecte_X@organització.com). Les persones que volen enviar una targeta kudo simplement escriuen un mail a aquesta adreça.
Un cop tenim kudos per fer arribar a destinataris, podem optar per diverses alternatives:
L’estratègia que finalment emprem anirà molt en consonància amb el grau de coneixement de l’equip i de la confiança dels seus membres.
És important explicar als membres que els kudos no es lliuren per trivialitats, sinó que han de ser sempre un reconeixement sincer de la labor feta per una altra persona que ens ha beneficiat, millorat la nostra feina o simplement ajudat.
No és convenient utilitzar la informació que proporcionen els kudos per a crear una mena de rànquing dels més o menys felicitats. No cerquem que la felicitació es converteixi en una competició. Això entorpiria l’actitud sincera necessària per a fer les felicitacions.
La técnica Kudo Box para motivar… sin tener que usar el dinero javiergarzas.com (https://www.javiergarzas.com/2014/10/kudo-box.html)
Kudos Reconocimientos Entre Compañeros De Trabajo Giovanni Cifuentes http://giovannycifuentes.com/kudos-reconocimientos-entre-companeros-de-trabajo/