calaix[À]gil


CAT | ESP | EN



Com detectar les àrees de motivació de l’equip i dels membres individualment. Els Moving Motivators

CAT, ESP, EN

calaix[À]gil | Articles (CAT) | Eines de treball i motivació
Data publicació: 17/12/2024
Última modificació: 17/12/2024
Una de les tasques més satisfactòries a parer meu del Scrum Master, és ser un facilitador i un orientador per a l’equip. Ser un facilitador no és, al contrari del que molts pensen, ser un “referent tècnic”. Ser un facilitador és ajudar l’equip a conèixer en profunditat el marc de treball Scrum, i ajudar l’equip a resoldre els impediments que apareixen en el curs de la seva feina.

Una de les tasques més satisfactóries a parer meu del Scrum Master, és ser un facilitador i un orientador per a l’equip. Ser un facilitador no és, al contrari del que molts pensen, ser un “referent tècnic”. Ser un facilitador és ajudar l’equip a conèixer en profunditat el marc de treball Scrum, i ajudar l’equip a resoldre els impediments que apareixen en el curs de la seva feina.

Per poder facilitar i orientar, abans cal conèixer a l’equip en el seu global, però també a les persones individualment. Aquest conèixer inclou facetes que van més enllà de l’aplicació estricta del seu rol professional. Cal conèixer mínimament quins aspectes els motiven positivament a ser més eficients, a ser més curosos amb la qualitat del que fan, o a ser més flexibles davant dels canvis, etc.

Jurgen Appelo, al seu llibre Management 3.0: Leading Agile Developers, Developing Agile Leaders, proposa una relació d’actituds o skills sobre els que una persona dona especial importància a l’hora de sentir-se motivat. A aquestes actituds els dona el nom de Moving Motivators.

Els Moving Motivators ajuden al Scrum Master a tenir una fotografia sobre les actituds que generen motivació en els membres de l’equip; i pot, amb l’ajuda de l’equip consensuar un mapa de motivació general per a l’equip. Posteriorment, amb aquest coneixement de valor, el Scrum Master pot cercar propostes que ajudin l’equip a assolir aquests aspectes.

Les actituds que Jurgen Appelo identifica són les següents:

  • Curiositat: Llibertat per investigar, aprendre, innovar i millorar. Hakatoners
  • Acceptació: Necessitat que les persones al teu voltant entenguin i acceptin el valor de què fas i qui ets
  • Poder: Necessitat de desenvolupar la mateixa capacitat d’influència, i tenir espai per exercir-la. Influència
  • Necessitats de relació: L’important per a mi són les bones relacions amb el meu entorn
  • Objectius: La feina que faig és un reflex dels meus objectius professionals. La feina ha d’evolucionar al ritme en què ho fan les meves metes
  • Honor: La feina que faig és un reflex dels meus valors i creences
  • Professionalització: La feina ha de representar un repte constant en la millora del meu perfil professional. Certificacions
  • Llibertat: La meva feina no està subjecta en una part substancial a les decisions d’altres. Valoro l’autonomia
  • Ordre: L’organització posa a disposició de l’equip les regles i polítiques adequades per poder fer la nostra feina amb estabilitat
  • Estatus: La meva posició dins l’equip és bona i és reconeguda pels companys. Hi ha possibilitats realistes (un camí) de millorar

On aplica?

Aquesta activitat acostuma a dur-se a terme en moments molt iniciàtics del projecte. Quan l’equip s’està formant i el Scrum Master necessita conèixer les capacitats i les motivacions dels diferents membres. Des de la meva experiència, pot ser interessant fer una primera sessió individual amb cada membre de l’equip per obtenir la informació sobre els motivadors. Posteriorment, pot ser convenient en alguns casos deixar passar un temps perquè els membres de l’equip es coneguin, per posteriorment posar en revisió aquests motivadors individualment, amb l’objectiu de confeccionar en equip un mapa de motivacions de l’equip.


Descripció de l’eina i estris necessaris

Les eines de l’activitat consisteixen en un joc de cartes on es descriuen cada una de les actituds motivadores, i un mapa de motivació.

En el joc de cartes apareixen cada una de les actituds motivadores explicades a l’inici.



El mapa de motivació s’utilitza per mostrar en un gràfic la selecció d’actituds motivadores que un o més membres de l’equip han fet a l’exercici.




Temps estimat per aquesta activitat

Per a una sessió individual, consistent en què un membre de l’equip seleccioni les actituds que considera més motivadores, i posteriorment realitzar un mapa de motivació per aquesta persona, podem necessitar al voltant de 20-30 minuts per persona.

Per a una sessió consistent en crear un mapa consensual de les motivacions per a l’equip, segons l’anàlisi de les dades obtingudes individualment per a cada membre de l’equip, podem necessitar entre 30 i 60 minuts.


Com funciona?

El primer objectiu com a Scrum Masters és conèixer quines actituds motivadores caracteritzen a cada un dels membres de l’equip. El primer doncs és organitzar sessions individuals amb cada un dels membres de l’equip.

En aquestes sessions utilitzarem el joc de cartes explicat anteriorment. Mostrarem les cartes i rresoldrem qualsevol dubte sobre el seu significat abans d’iniciar el joc.


1a part: Què et mou?

La pregunta a fer a la persona que realitza l’exercici és: Què et mou?

La persona ordenarà les cartes en funció del que ella considera que el motiva o el movilitza més. L’ordenació la durà a terme situant a l’esquerra les cartes més motivadores, i a la dreta les menys. Obtenint finalment una línia de cartes ordenades semblants a les que mostra la imatge següent:




2a part: Per què?

Un cop fet això, el Scrum Master realitza la segona pregunta de l’exercici: Explica breument perquè has dut a terme aquesta ordenació?

Aquí la persona que ha fet l’exercici té l’oportunitat d’explicar de forma breu perquè considera per a ell que unes actituds són més motivadores; o perquè unes altres ho són menys. En aquesta explicació té l’oportunitat de corregir l’ordre si ho creu necessari en funció del procés de reflexió que pot debatre amb el Scrum Master.


3a part: Situació actual

Per últim, i sense modificar l’ordre de les targetes, el Scrum Master pregunta a l’entrevistat quin grau d’assoliment creu que gaudeix en el moment actual per a cada una d’aquestes actituds. Per a respondre a això, l’entrevistat desplaçarà cap amunt aquelles actituds que creu que en el moment actual es veuen satisfetes. Desplaçarà cap avall les actituds que creu no s’estan reflectint en la seva situació actual. I deixarà immòbils aquelles actituds de les quals no sap si s’estan satisfent actualment, o no creu que siguin rellevants que es vegin satisfetes.

El resultat final és una disposició de les targetes semblant a la imatge següent:




4a part: Construcció del mapa de motivadors

Com a última part de l’exercici, tant el Scrum Master com la persona entrevistada poden construir el mapa dels seus motivadors de forma semblant a com es mostra a la imatge següent:

Aquest gràfic mostra dues coordenades per a cada motivador. En blau dibuixem el grau d’importància que l’entrevistat ha donat a la 1a part de l’exercici. I en vermell mostrem els resultats corresponents al nivell de cobertura que l’organització dona a cada un d’aquests motivadors, segons la visió que s’ha donat a la 3a part de l’exercici.














On podem tenir més informació sobre aquesta activitat?

Moving Motivators management30.com (https://management30.com/practice/moving-motivators/)

Retrospectiva con Management 3.0: Moving Motivators Knowledge21 (https://es.k21.global/blog/retrospectiva-moving-motivators)

Moving Motivators (Champfrogs) | Conociendo los motivadores de la gente JorgeRuizAgile (https://www.youtube.com/watch?v=-ZfpcFBBDYc)


Referències

Descarrega el document (CAT)